电子课室 Bilik Darjah Digital

电子课室简介

2010923日本校家协主席黄开成先生在家协理事会议中提议本校推行数码课室教学及学校行政系统化管理,以迎合时代的需求。会上众无异议,一致通过这项建议。从此,启明华小迈入了科技教学的新篇章。

20101112月期间,在董家协成员及校方的紧密配合下,本校的18间课室已安装了数码设备,如电脑、投影机和平面电视。董事会花了25万令吉为课室安装数码设备不仅能提高教师的教学效果,更能减轻教师的文书工作。

Pada 23 Julai 2010 , Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru(PIBG) SJK (C) Khe Beng Encik Ng Khai Seng telah bercadang untuk melancarkan program bilik darjah digital di sekolah ini. Cadangan ini mendapat sokongan yang sepenuhnya daripada ahli jawatankuasa PIBG. Sejak itu, pendidikan di sekolah ini telah masuk ke era baru pendidikan.

Dengan adanya kerjasama antara lembaga pengarah, PIBG dan pihak sekolah,sebanyak 18 buah bilik darjah telah dipasang kelengkapan muitimedia seperti komputer, televisyen LCD dan pembesar suara. Lembaga pengarah telah membelanjakan sebanyak 250 ribu ringgit untuk menjayakan  program ini. Kelengkapan komputer bukan sahaja dapat meningkatkan keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran bahkan juga dapat meringankan beban guru dalam pengurusan kerja.

此外,在现今教育改革的大趋势下,电脑课室无疑在教学中扮演了极为重要的角色。电脑教学能使教学更为生动。此举不但能激发学生的学习兴趣,更能让学生清楚了解教学内容,从而提升教学效果。

除了能提升教学效果,也能促成师生间自学的兴趣。电脑课室成了教师搜寻教材与资料的好帮手,让教师的教学及思维与时并进,凸显教师的专业素质。学生除了能接受有素质的教学,无形中受鼓励要积极吸取新知识,以跟上时代的步伐。

Bilik darjah digital memainkan peranan yang penting dalam era transformasi pendidikan ini. Pengajaran guru juga menjadi lebih menarik. Hal yang demikian bukan sahaja dapat membangkitkan naluri belajar murid tetapi juga membolehkan murid lebih memahami isi pelajaran yang hendak disampaikan oleh guru. Maka, keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran dapat ditingkatkan.

Selain dapat meningkatkan keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran, penggunaan komputer dalam pengajaran dapat menggalakkan minat belajar bagi pihak guru dan murid. Komputer merupakan alatan yang penting kepada guru semasa mencari maklumat. Profesion guru juga dapat dimartabatkan. Para pelajar juga diberi dorongan untuk belajar secara kendiri supaya dapat  mencapai kemajuan diri demi keperluan masa depan.