图书馆规则 Peraturan Pusat Sumber Sekolah

1.本校图书馆开放时间:   星期一 至 星期五 :7.20 a.m. – 6.20 p.m
Pusat sumber sekolah dibuka: Hari Isnin hingga Hari Jumaat : 7:20a.m. - 6:20 p.m.

2.本校师生都是图书馆会员。
Semua guru dan murid ialah ahli perpustakaan.

3.一至三年级学生每次可借1本书,为期两个星期。如欲重借同样的书本,须重办借书证登记手续。
Murid –murid tahap 1 dibenarkan meminjam sebuah buku, masa pinjaman selama 2 minggu. Jika ingin meminjam buku yang sama, buku tersebut harus dipulangkan ke pusat suerpustakaan dan membuat pinjaman semula.

4.四至六年级学生每次可借2本书,为期两个星期。如欲重借同样的书本,须重办.借书证登记手续。
Murid – murid tahap 2 dibenarkan meminjam dua buah buku, masa pinjaman selama 2 minggu. Jika ingin meminjam buku yang sama, buku tersebut harus dipulangkan ke perpustakaan dan membuat pinjaman semula.

5.教师每次可借四本书,为期两个星期。如欲重借同样的书本,须重办借书证登记手续。
Guru –guru dibenarkan meminjam 4 buah buku, masa pinjaman selama 2 minggu. Jika ingin meminjam buku yang sama, buku tersebut harus dipulangkan ke pusat sumber dan membuat pinjaman semula.

6.所有参考书(Bukan Fiksyen)和故事书 (Fiksyen) 都可被借出,除了红色标签的书籍。
Semua buku rujukan ( Bukan Fiksyen ) dan buku cerita (Fiksyen) boleh dipinjam kecuali buku yang ada tanda red-spot.

7.如想借有红色标签的书籍,须告知图书馆负责老师。
Jika ingin meminjam buku yang ada red-spot, boleh memberitahu guru pusat sumber.

8.逾期还书,每本书每天罚款 RM 0.10。
Bagi murid yang lewat memulangkan buku akan didenda, setiap buku akan didenda RM0.10 sehari dari tarikh pemulangan.

9.如书本遗失,破损,借书者须根据该书的原价作出赔偿。
Jika didapati buku pinjaman hilang dan rosak, peminjam harus membayar harga buku tersebut.

10.新生借书证,将征收手续费RM3.00。
Murid baru dikehendaki membayar RM 3.00 untuk membuat kad pinjaman.

11.学生遗失借书证,将征收手续费 RM3.00。
Murid lama dikehendaki membayar RM 3.00 untuk membuat kad pinjaman baru.

12.所有图书馆使用都应该有责任感并与图书馆理员合作。
Semua pengguna pusat sumber harus bertanggungjawab dan member kerjasama kepada pustakawan.

13.如有任何疑问,请联络图书馆负责老师。
 Jika terdapat sebarang pertanyaan, boleh menghubungi guru pusat sumber.